FeRRUM MAX + Synergy to złożona formuła trychologiczna zawierająca unikalne połączenie standaryzowanego colostrum, apo-laktoferyny, wysokiej dawki żelaza, witaminy C oraz ekstraktów roślinnych z dzikiej róży (Rosa canina) i buraka (Beta vulgaris), które przyczyniają się do utrzymania zdrowiej skóry głowy i zdrowych włosów.
Suplementacja FeRRUM MAX + Synergy jest szczególnie polecana w przypadku:
- osłabionych i nadmiernie wypadających włosów,
- wsparcia gospodarki żelazowej, w tym wchłaniania żelaza,
- wzmocnienia ochrony antyoksydacyjnej,
- wzmocnienia odporności,
- nadmiernego złuszczania się skóry.
Składniki aktywne zawarte w FeRRUM MAX + Synergy:
Colostrum nazywane inaczej siarą, młodziwem czy też mlekiem początkowym to wyjątkowa, w pełni naturalna substancja. Colostrum jest wydzieliną gruczołu mlekowego ssaków, powstającą w ostatnim okresie przed porodem i w pierwszych dniach po porodzie. Zawiera ono ogromną liczbę aktywnych biologicznie substancji, ponad 40-krotnie większą niż mleko naturalne. Składnikami bioaktywnymi są głównie substancje białkowe (laktoferyna, lizozym, laktoperoksydaza, immunoglobuliny, polipeptyd bogaty w prolinę (PRP), laktoalbumina, glikomakropeptyd, kolostrynina, kazeina, cytokiny), ale także pochodne kwasów nukleinowych, witaminy (A, B1, B2, B6, C, E) i sole mineralne (magnez, wapń, fosfor, sód, potas). Siara różnych gatunków ssaków jest podobna do siebie, a co za tym idzie, homologia białek obecnych w colostrum jest również bardzo wysoka. Bioaktywne czynniki ludzkiego colostrum są najbardziej zbliżone do tych obecnych w siarze bydlęcej. Jednymi z najcenniejszych składników biologicznie czynnych colostrum są czynniki wzrostu oraz modulatory odpornościowe – immunoglobuliny.
Apo-laktofertyna to multikompleksowe białko, które stanowi formę laktoferyny (laktotransferyny) charakteryzującą się obniżonym stopniem wysycenia, dzięki czemu wykazuje zwiększoną zdolność do wiązania jonów żelaza. Użyta w preparacie laktoferyna bydlęca w ilości 200 mg w zalecanej porcji dziennej jest składnikiem frakcji białkowej mleka krowiego. To glikoproteina o masie około 77 kDa, składająca się z pojedynczego łańcucha polipeptydowego 689 aminokwasów, bez wolnych grup sulfhydrylowych, ale z wewnątrzcząsteczkowymi wiązaniami dwusiarczkowymi. Pozyskiwana jest w precyzyjnie kontrolowanym procesie ekstrakcji, filtracji i oczyszczania, a następnie odwadniana poprzez technologię suszenia rozpyłowego. Podstawową funkcją laktoferyny w organizmie człowieka jest chelatowanie jonów żelaza, dzięki czemu pełni ona funkcję regulatora wchłaniania tego pierwiastka. Ponadto przypisuje się jej szerokie spektrum właściwości, w tym bifidogenne i immunoregulujące.
Żelazo to składnik mineralny niezbędny do życia, który wspiera właściwy transport tlenu w organizmie, usprawnia produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, a także odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ponadto żelazo bierze udział w procesie podziału komórek, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Naturalna witamina C, której źródłem jest standaryzowany ekstrakt z dzikiej róży, jest niezbędnym składnikiem odżywczym, odgrywającym szereg istotnych funkcji w organizmie ludzkim. Pomaga w produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry i naczyń krwionośnych, wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, a także zwiększa przyswajanie żelaza. Ponadto witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, wspomaga utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego i właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Dzika róża (Rosa canina) to kolczasty krzew z rodziny różowatych o interesujących właściwościach prozdrowotnych. Od niepamiętnych czasów róże intrygowały ludzkość swym pięknem, zapachem i walorami użytkowymi. Dziś są jednymi z najczęściej uprawianych we florystyce przemysłowej krzewów. Najcenniejszą częścią dzikiej róży są jej owoce. Stanowią surowiec witaminowy, dostarczając przede wszystkim witaminy C, ale także witaminy B1, B2, A, E i K oraz kwasu foliowego i niacyny. W owocach zawarte są także związki o aktywności antyoksydacyjnej takie jak polifenole (flawonoidy, proantocyjanidyny), flawonole, fenolokwasy oraz garbniki i pektyny.
Burak ćwikłowy (Beta vulgaris) nazywany także burakiem zwyczajnym jest kwitnącą rośliną wieloletnią, w Polsce szeroko uprawianą. Korzeń buraka dzięki zawartości substancji o właściwościach odżywczych i prozdrowotnych stanowi swoisty skarb ukryty pod ziemią. Zawiera on biologicznie aktywne związki, takie jak witaminy (C, B1, B2, niacyna), składniki mineralne (magnez, wapń, cynk, fosfor, potas, żelazo), składniki przeciwutleniające (polifenole, flawonoidy), a także błonnik. Intensywnie czerwony kolor buraków wynika z wysokiego stężenia betalain (betacyjanin i betaksantyn), należących do grupy fenolowych, wtórnych metabolitów roślinnych. Głównym betacyjanem jest betanina, podczas gdy główną betaksantyną jest wulgaksantyna. Betalainy są stosowane w przemyśle spożywczym jako naturalne barwniki – czerwień buraczana, ale poświęca się im coraz większą uwagę ze względu na możliwe korzyści prozdrowotne.
Produkt odpowiedni dla wegetarian
Składniki odżywcze w zalecanej dziennej porcji (2 kapsułki)
Colostrum standaryzowane na 30% immunoglobulin (IG) 200 mg
Apo-laktoferyna 200 mg
Ekstrakt z Dzikiej Róży 160mg
w tym Witamina C 80 mg (100%*)
Żelazo 20 mg (142,85%*)
Ekstrakt z Buraka Ćwikłowego 100 mg
* – % Referencyjna Wartość Spożycia
Ostrzeżenia: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych. Nie stosować w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem produktu powinny skonsultować się z lekarzem. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy tryb życia są istotne dla zdrowia.
Przechowywanie: Przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Opakowanie: 90 kapsułek, masa netto: 44,1 g