Witamina D to prehistoryczna cząsteczka hormonalna, która w swojej podstawowej roli od zawsze służyła wsparciu przetrwania. Jest wytwarzana w procesie fotosyntezy przez wszystkie formy życia, począwszy od fitoplanktonu (~750 milionów lat temu) po ssaki i ludzi. Najprawdopodobniej witamina D była pierwszą kluczową cząsteczką, która działała w reakcji na stres wywołując odpowiedź immunologiczną. Witamina D pomaga komórkom wrodzonego systemu odpornościowego zabijać bakterie i wirusy.
Witamina D działa najlepiej w połączeniu z innym ważnym składnikiem odżywczym – witaminą K. Podczas gdy jedną z głównych funkcji witaminy D jest zapewnienie odpowiedniego poziomu wapnia we krwi, witamina K sprzyja gromadzeniu się wapnia w kościach i zębach, jednocześnie zmniejszając jego nieporządaną akumulację w tkankach miękkich, takich jak naczynia krwionośne. Głównym naturalnym źródłem witaminy D jest jej synteza w dolnych warstwach naskórka inicjowana promieniowaniem UVB. Witaminę D można również przyjmować z dietą i suplementami.
Około 1 miliard ludzi na całym świecie cierpi na niedobór witaminy D. W Europie ponad 40% populacji może nie mieć odpowiedniego poziomu witaminy D. Głównymi przyczynami są brak ekspozycji na słońce związany z siedzącym trybem życia w zamkniętych pomieszczeniach i niewłaściwa dieta.